Sanglærken fra Grækenland er forerever young

Nana mouskouri HiRes foto parat

Hun behøvede det næppe. Hun har det vist rigtig godt hjemme i Schweiz. Den græske sanglærke, der må siges at være oppe i årene efter en karriere, der er lige så imponerende som evnen til i en alder af 83 stadig at turnere rundt.
Nu står hun så på scenen I Herning den 4. marts. Læs mere her:

Nana Mouskouri har altid ladet sig inpirere af kundstnere, hun har mødt på sin vej fra de mange lande, der tager imod hende med kyshån, 60 år med musik og fantastiske venskaber: Manos Hadjdakis, Nikos Gatsos, Michel Legrand, Quincy Jones, Bob Dylan, Leonard Cohen, Bobby Scott, Simon og Garfunkel, Serge Gainsbourg, Pierre Delanoë, Claude Lemesle, Mark Knopfler, Tony Visconti, Serge Lama , Joni Mitchell, Francis Cabrel … Og så mange andre her og der, fra i går og i dag. “Uanset hvad du vil opnå, er alt, hvad der tæller, vejen til at komme derhen. Hvorfor, hvordan og med hvem du rejser!”, Hævder hun.
Man må sige, at hun har haft rigtig gode rejsefæller.

I Grækenland i slutningen af 1950’erne var ung Nana en blank side på jagt efter hendes egne ord og noter og kunstneriske udtryk. Ved Athens Conservatoire mødte hun musikken af Verdi, Puccini, Mozart og Schubert. På den lille skærm af hendes fars open-air teater var navne som Marlene Dietrich, Fred Astaire, Ginger Rogers, og lille Dorothy fra The Wizard of Oz. Og i hendes drømme, den mest berømte græske kvinde i verden, Maria Callas. I natklubber og talent shows, Nat King Cole, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald … Nana var fuld af musik, og hun slukede tørsten til hver forår: jazz, rock eller opera. “Musik er en regnbue, der bryder gennem sprog- og stilbarrierer”, blev hendes troværdighed.

 

Det var imidlertid Grækenland, der tilbød hende et identitetskort, eller endnu bedre, et pas til verden. Da Manos Hadjidakis udlånte troværdighed til den græske pop, gav Nikos Gatsos sin poesi og visdom – Nana ville være deres stemme og mest loyale tjener. Med to juveler i hendes hænder vandt Kapou Iparhi Agapi Mou (My Love) og Hartino til Fengaraki (Little Paper Moon), hun vandt førstepræmie på den græske sangfestival, både i 1959 og 1960. Et vidne til hendes anden triumf, en mand var ved at ændre sin skæbne: Louis Hazan, leder af Phonograph Record Company, et datterselskab af den gigantiske Philips-gruppe. Som sin kone Odile var han faldet for  unge Mouskouris stemme. Han talte om at tage hende til Paris …

Allerede i 1960 forlod Nana for første gang Grækenland: Barcelona og dens Middelhavssangsfestival ventede på hende. Hun vandt.
Og herfra er resten historie.
Kort tid efter sprang nemlig den Hvide Rose fra Athen ud i al sin flor.

Nana Mouskouri har indspillet plader på græsk, fransk, engelsk, tysk, hollandsk, italiensk, portugisisk, spansk, hebræisk, walisisk,

mandarin, korsikansk og tyrkisk. Hun har solgt mere end 350 millioner albums på verdensplan, har indspillet mere end 450 albums og er blandt de bedst sælgende kvindelige artister i verden.